wiem, że tu sami "maniacy" olejowi. Ale doradźcie mi proszę, czy to faktycznie ryzykowne realnie jest....mianowicie za 2-3 tkm będę miał wymianę oleju w swoim aucie. Chce przejść na 10w/40 spowrotem, bo trochę mniej go pociąga niż aktualnego 5w/40 między wymianami co 15tkm ( 10w/40 maks litra z hakiem, 5w/40 do 2 litrów). Podejrzewam, że lekko uszczelniacze muszą pociągać, bo teoretycznie silnik ten nie powinien nic ciągnąć, ori przelot 155 tkm na blacie. Nie mam już na stanie 5w/40 (musiałbym kupić), czy jak dodam z pół litra 10w/40 (ten mam na stanie garażowym) do dojechania do tej wymiany to coś mogę zrobić silnikowi? w necie są różne opinie....przy wymianie będzie płukanka i zalany właśnie 10w/40. Aktualnie w silniku jest 1/4-1/3 stanu bagnetu 5w/40. mowa o mojej renówce 1.4 16v na lpg. Można tak zrobić, czy istnieje jakieś ryzyko?
Weź pod uwagę jako nowy olej Valvoline Maxlife 5w40 bo jest dobry i w rozsądnej cenie. Nie jest to co prawda panaceum na każde zło ale jest to jedej z przykładów spektakularnie działających uszczelnień. Kolega jest wniebowziety i przy jego stylu jazdy nie dolewal nic pomiędzy wymianami i również silnik przestał się pocic w 1.6 BFQ. Sprawdź normy czy pasują do Twojego silnika.
Naturalnie możesz mieszać oleje w zakresie jak piszesz....
Hej
Nic nie znalazłem na Forum o tym, więc pytam:
Czy zmiana długości kabla antenowego a dokładnie skrócenie o około 10 cm z powodu przelutowania gniazda antenowego (było zwarcie) może drastycznie wpłynąć na pogorszenie nadawania, czyli zwiększenie SWR?
Lashlo
Lashlo, 10 cm nie powinno mieć znaczenia jeśli chodzi o SWR
I NA PEWNO nie ma. Temat wychodzi co chwila na wierzch. :?
Q potomnym. Na paśmie obywatelskim i przy ogólnie używanych samochodowych systemach antenowych - długość kabla NIE MA ŻADNEGO ZNACZENIA na wartość WFS (SWR).
Hej
Czy zmiana długości kabla antenowego a dokładnie skrócenie o około 10 cm
Ma to taki sam wpływ jak konieczność dostrajania anteny przy zmianie auta np. z Fabii na octavie. Czyli: nie zajmuj sobie głowy pierdołami, będzie dobrze :szeroki_usmiech
Hej
Czy zmiana długości kabla antenowego a dokładnie skrócenie o około 10 cm
Ma to taki sam wpływ jak konieczność dostrajania anteny przy zmianie auta np. z Fabii na octavie. Czyli: nie zajmuj sobie głowy pierdołami, będzie dobrze :szeroki_usmiech
to pojechałeś :wink:
stroi się antenę do auta (do karoserii) więc przy zmianie z Fabii na Octavię należy bezwzględnie sprawdzić SWR :wink:
Panowie, dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pytałem dlatego,że dramatycznie pogorszył się odbiór i nadawanie. Przypadek, zbiegło się to z wymianą tej końcówki i skróceniem kabla a prawdziwym winowajcą okazała się rdza w podstawie i brak masy.
Temat do zamknięcia.
Komentarz